dissabte, 22 de novembre del 2014

Via Jocs d'alçada (220 V+/Ae) al Cavall Bernat (Montserrat)

És evident que no deixa de fascinar-me escalar el Cavall Bernat, i una vegada escalades les seves vies més clàssiques i concorregudes m'encanta explorar les "altres vies", aquelles que per un motiu o altre pràcticament no es fan o de les quals la informació existent és gairebé nul·la (com per exemple la Via Nanga Pardal o la Via Sabadell). Aquesta vegada l'escalada escollida és un curiós itinerari que dóna tota la volta a l'emblemàtica agulla després d'anar enllaçant diferents trams de vies ja existents a base de travesses i aeris pènduls. Sens dubte, una original manera de pujar al seu cim.

El Cavall Bernat, font de constant inspiració
Aproximació: des del refugi de Santa Cecília s'ha d'agafar el camí de l'Arrel direcció el Monestir. Un cop passat el característic Morral del Cavall trobarem a la dreta del camí una marcada canal que és el començament de la Canal del Cavall (hi ha unes fites que marquen el seu inici). Pujarem per ella fins el coll del Cavall. Des del coll hem de superar un petit resalt grimpant uns metres (IIIº, parar atenció) fins a una gran savina característica, on trobarem l'inici de la via. (Uns 55 minuts).

DESCRIPCIÓ DE LA VIA:

1r. llarg: Des de la savina fer un ràpel pel vesant nord d'uns 25 metres per una canal evident amb una mica de vegetació. S'ha d'arribar fins el peu d'un petit mur on trobarem un burí i un plom.

2n. llarg: A l'inici del llarg hi ha el burí abans esmentat amb la plaqueta trencada. Fem un petit arranjament doblegant el que queda de plaqueta a cops de martell i posant un cordino (que deixem). Per reforçar el pas col·loquem un plom (que també deixem posat) i triangulem les dues assegurances. Una vegada superat aquest pas (Vº finet) anar en diagonal cap a l'esquerra per continuar tota la resta de llarg en escalada descendent (IV+/Vº, trobarem algun burí) fins arribar a la reunió de sobre la característica llastra de la via Punsola-Reniu.

3r. llarg: Seguir recte pel curt llarg pertanyent a la via Punsola-Reniu (Vº/Ae), escalant-lo íntegrament fins la reunió.

4t. llarg: Continuar per la via Punsola-Reniu (Ae/Vº) per al cap d'uns metres fer un pèndul cap a l'esquerra, travessant la via La gran il·lusió, fins arribar a la via Puigmal, on superarem els darrers metres del llarg corresponent d'aquesta via (Vº).
Al tram pertanyent a la via Puigmal (Vº), just després del pèndul
5è. llarg: Llarg que pertany a la via Puigmal. Sortir per l'esquerra de la reunió en lliure (IV+/Vº) i continuar recte en artificial equipat (A1e). Atenció, a mig llarg no seguir per uns parabolts a la dreta, ja que pertanyen a la via Grau-Tarragó.

6è. llarg: Seguir per la via Puigmal uns metres (A1e) fins guanyar suficient alçada per poder fer un pèndul cap a l'esquerra, amb el qual creuarem les vies Nanga Pardal, Desiree i Edelweis, per acabar flanquejant horitzontalment en lliure (Vº) fins arribar a la reunió de la via Anglada-Guillamon.

7è. llarg: Fer vuit passos de la via Anglada-Guillamon (A1e), i des del darrer pas fer un petit pèndol cap a l'esquerra per iniciar un gran flanqueig horitzontal (al principi un pas de Vº/V+, i després IV+/Vº), per anar a buscar la reunió de sobre la berruga de la via Normal. Atenció, els primers metres del flanqueig són exposats, sobretot pel de segon, amb una potencial caiguda força lletja sobre una repissa situada uns deu metres per sota.

Escalant el tram que pertany a la via Anglada-Guillamon (A1e)
8è llarg: Continuar pel darrer llarg de la via Normal (IV+ i després III+) fins el cim del Cavall.

Al cim del Cavall Bernat després d'escalar la via Jocs d'alçada
Descens: En direcció sud, uns metres més a baix de la moreneta trobarem una instal·lació de ràpel. Farem un primer ràpel (20 m.) que ens deixarà a sobre la característica berruga del Cavall Bernat. Farem un segon ràpel (40 m.) cap a l'esquerra (mirant a la paret) fins arribar al peu de la via normal. Des d'aquest punt s'ha de buscar la canal del Cavall, que té el seu començament uns metres més endavant des d'on ens trobem, a l'esquerra. Baixar per la canal (trams equipats amb cordes), i una vegada que passem pel peu de la via escalada només haurem de desfer el camí de pujada fins arribar al refugi de Santa Cecília. (Aproximadament 45 minuts / 1 hora des del cim del Cavall Bernat).

Grau obligat: Vº/V+

Material utilitzat: un alien vermell i una baga per a merlet.

Horari: unes 4/5 hores.

Cordada: Jaume Prat i Pau Tomé.

Ressenya de la via: (vam utilitzar la ressenya original):


RESSENYA DE LA VIA JOCS D'ALÇADA